Het orgel

Op deze pagina is een beschrijving van het voormalige en het huidige kerkorgel.

Voormalig kerkorgel
Een lange tijd hebben de leden van de indertijd Gereformeerde kerk, zonder orgel moeten zingen. In 1914 werd het eerste kerkorgel aangeschaft. Dit orgel werd geleverd door de zeeuwse orgelmaker A.S.J. Dekker uit Goes. Deze orgelbouwer maakte orgels met veelal ingekocht materiaal en stond bekend om zijn scherpe tarieven.
Het was een mechanisch orgel met 8 stemmen (registers), een klavier en aangehangen pedaal.
Het orgel had de volgende dispositie (registers):
Prestant 8 voet
Prestant 4 voet
Holpijp 8 voet
Gamba 8 voet
Boudron 16 voet discant
Flute Dolce 4 voet
Woudfluit 2 voet
Cornet 3 sterk

De laatste jaren dat het orgel dienst heeft gedaan waren meerdere malen noodreparaties nodig. Het orgel bevond zich in slechte staat en was hard aan restauratie toe. Restauratie van dit orgel zou heel veel geld gaan kosten en zou daarentegen niets extra’s opleveren in klank en speelmogelijkheden.
Daarom is in januari 2011 een orgelcommissie opgericht om de mogelijkheden te onderzoeken voor de toekomst wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het prachtige huidige kerkorgel.

Het huidige‘Van Oeckelen’ orgel

Het huidige orgel is een Van Oeckelen orgel uit 1903. Het is afkomstig uit het Groningse Musselkanaal. Het orgel is gebouwd als éénklaviers orgel met aangehangen pedaal. Het orgel is in 1981 uitgebreid met een tweede klavier door Orgelmakerij Mense Ruiter uit Zuidwolde. In 2001 is het orgel grotendeels gerestaureerd door Orgelmakerij Steendam uit Roodeschool.

In 2012 heeft de orgelcommissie, na vele orgelbezoeken, besloten dit orgel te kopen. In juni 2012 heeft de demontage en overplaatsing plaats gevonden. De demontage, het schilderwerk en de opbouw is gebeurd met veel hulp van vrijwilligers. Korné Juffer Orgelbouw en advies heeft het gehele project begeleid en het technische gedeelte van de opbouw voor zijn rekening genomen. Op zaterdagavond 23 maart 2013 is het orgel hier in gebruik genomen.

De dispositie (samenstelling van registers) van het orgel is aangepast en uitgebreid: Onder andere is de blaasbalg naast het orgel geplaatst om onderin de orgel kast houten pijpwerk te kunnen plaatsen voor het pedaal. Totaal beschikt het orgel nu over 17 registers. Het is een relatief groot en uitgebreid orgel voor een kerk als deze.

Het orgel bestaat nu uit de volgende registers:

Hoofdwerk (Onder klavier): Bourdon 16′ (gedeeld (c’/cis’)), Prestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Octaaf 2′ – 1981, Cornet III sterk (discant) – 1981, Mixtuur III-V sterk – 1981, Trompet 8′ (gedeeld (d’/dis’)).
Dwarswerk (Boven klavier): Gedekt 8′ – 1981, Viola di Gamba 8′, Flageolet 1’ – 2013, Fluit 4′, Quint 3′ – 1981, Woudfluit 2′.
Pedaal: Subbas 16’ – 2013, Gedekt 8’ – 2013, Octaaf 4’ – 2013
Speelhulpen: Manuaalkoppel, Pedaalkoppel, Tremulant Dwarswerk

* Het getal achter het registernaam geeft de lengte in ‘voet’ (= 30 cm) aan van de langste pijp van dat register. Bijvoorbeeld Prestant 8: de laagste toon is de langste pijp en deze is 8 maal 30 cm lang.
** De jaartallen geven aan vanaf wanneer deze registers in het orgel aanwezig zijn. Zonder jaartal zijn de originele Van Oeckelen registers 1903.